Dom > Novosti > Sadržaj
Електрични мотор
Aug 21, 2017

Електрични мотор је електрична машина која претвара електричну енергију у механичку енергију. Повратак овога је претварање механичке енергије у електричну енергију и врши електрични генератор, а генератори и мотори имају много заједничког.

Већина електромотора функционише кроз интеракцију између магнетског поља електромотора и струјања ветровања за стварање силе. У одређеним применама, као што је регенеративно кочење са вучним мотором у транспортној индустрији, електрични мотори се такође могу користити у обрнутом смеру као генератори за претварање механичке енергије у електричну енергију.

Пронађени у различитим апликацијама као што су индустријски вентилатори, дуваљке и пумпе, машински алати, кућни апарати, електрични алати и диск јединице, електрични мотори могу да се напајају путем директних струја (ДЦ), као што су батерије, моторна возила или исправљачи, или путем алтернативних струјних (АЦ) извора, као што су електричне мреже, инвертори или генератори. Мали мотори се могу наћи у електричним сатовима. Моторни мотори са високом стандардизованом димензијом и карактеристикама пружају практичну механичку снагу за индустријску употребу. Највећи електромотори користе се за погон бродова, компресију цјевовода и апликације за складиштење чврстог отпада са дозвољеним нивоима до 100 мегавата. Електрични мотори се могу класификовати према типу извора електричне енергије, унутрашњој конструкцији, примени, врсти излаза покрета итд.

Електромотори се користе за стварање линеарне или ротацијске силе (обртног момента), и треба их разликовати од уређаја као што су магнетски соленоиди и звучници који претварају електричну енергију у покрет, али не генеришу корисне механичке снаге, које се називају актуатори и претварачи.

1280px-Rotterdam_Ahoy_Europort_2011_(14).JPG