Dom > Novosti > Sadržaj
Брза високотехнолошка нискоградња електромотора
Aug 22, 2017

Ако је комбинација цилиндричног магнета и вијака причвршћена са прикључка акумулатора и са другим терминалом се врши проводна веза, онда се овај склоп почиње ротирати. Не само најједноставнији, већ и најбржи електромотор за конструкцију.

Електрични мотори се углавном сматрају компликованим системима вијугаве жице и магнета. Пошто се очекује нешто сложено од нечег комплицираног, није више изненађен могућношћу да се нешто креће из неживог објекта.    Човек види изненађење и фасцинацију, не само међу стручњацима када се, пре својих очију, мотор саставља за пар секунди од батерије, челика    завртањ или ексера, цилиндричног магнета и кратке жице и постављен у ротацији. Магнет се, захваљујући својој атрактивној снази, причвршћује за завртање да би се направио ротор, а вијак који је сама постао магнетизиран је причвршћен са стуба батерије. Илустриране су две конструктивне вежбе: с једне стране магнет држи суштинске делове мотора заједно, а с друге стране обезбеђује ниску фрикциону везу између ротора и батерије. Лош на другој страни ротора компензован је гравитацијом која осигурава да ротор остаје вертикално и, захваљујући формираном ваздушном лежају, ствара најмањи могући трење. У примеру на слици 1 користи се веома снажан неодимијумски магнет (НеФеБ) чија је површина хромирана и стога проводи струју.

2010072312012959866.jpg2010072312014193106.jpg

Руке пружају остатак конструкције: Једна рука притисне крај тренутне носне жице на други пола батерије док палац и прст са друге руке пажљиво држе други крај жице до магнета обезбеђујући фину контролу неопходну за клизни контакт.

Последње, али не и најмање важно, ротор који се састоји од магнета и завртња обезбеђује две битне физичке функције: прво обезбеђује магнетно поље неопходно за мотор, а друго то проводи струју са једног стуба батерије, преко жице, до другог. Ништа више није потребно за претварање једносмерне магнетне привлачности у непрекидно кретање - или на други начин - претварање електричне енергије у механичку енергију.

Овакву конструкцију мора да се суди како би веровао да то стварно функционише. Разлике у тестираном мотору изгледају превише сјајне. Оваквој конструкцији недостаје не само намотај који се користи за генерисање другог магнетног поља, већ и комутатор који обрнавља тренутни правац у правом тренутку.

Међутим, када се памти да је свака струја погођена магнетним пољем и да је овај ефекат пропорционалан струји, објашњење постаје јасније:

Веома велика струја која излази из батерије, преко кабла, магнета и вретена назад на батерију мора проћи магнетно поље магнета цилиндра. Створена је Лорентз сила која је под правим углом према струји и смјеру поља од магнета. Правац силе је дат правилом десног руку.

Сила на струју претвара у обртни момент који поставља магнет цилиндра у ротацију. На симетрију склопа не утиче ротација тако да се резултати континуалне ротације.

Запажање да тај ефекат није само принцип, већ води до изузетно брзог    ротација је због велике струје генерисане скоро кратким спојем и великом јачином поља магнета. Такође је важан мали трење између тачке вијка и батерије и између магнета и лагано додирне жице.

Облик конструкције и мала снага ове играчке значи да нема практичну примену. Он показује принцип једног од најстаријих типова електричних мотора, односно Барлов Вхеел. Барлов Вхеел открио је Петер Барлов (1776-1862) 1822. године, прије него што знамо као електрични мотор. Састоји се од континуирано струје и последичног кретања.

2010072312041021756.jpg2010072312042377859.jpg

Слика 3 приказује пример Барловове конструкције. Састоји се од ротирајуће плоче монтиране под правим углом до контакта са кадом живине. Жива, која је и проводна и течност, обезбеђује ниско трење за ротациони точак. На тој илустрацији точак има облик звијезда како би даље смањио трење. Точак се ротира кроз магнетно поље произведено од потковог магнета. За разлику од нашег мотора за слободно руковање, тренутни носач и магнет су одвојени.    Наш мотор, заједно са Барлововим точком, припадају раној класи електромотора звани монопол или униполарни.

Закључак

Најстарији принцип електричног мотора, уз помоћ савремених материјала, може се демонстрирати за неколико секунди користећи празне траке и на јасан начин, илуструје конверзију електричне енергије у механичку енергију.

Додатак:

Други дизајн мотора потиче од Пер-Олоф Нилссон из Шведске (путем личне комуникације). Предност је у томе што не морате држати целу конструкцију. Али ово није прави експеримент Хандс-Он.